mandag 14. september 2009

De nye energikravene

Nye energikrav i Tekniske forskrifter til plan- og bygningsloven (TEK) er på plass fra 1. februar 2007, med en overgangsperiode frem til 1. august 2009 hvor man kan velge det nye eller det tidligere regelverket. De nye kravene vil redusere det totale energibehovet i nye bygninger med gjennomsnittlig 25 prosent. Samtidig som investeringsbehovet ved nye boliger (lenke til VG) øker med opp til kr 125.000,-

Ofte stilte spørsmål med svar til de nye energikravene
Etter 01.08.09 må alle følge de nye energikravene. Mange har forholdt seg til de nye kravene fra de ble lansert 01.02.07. Kravene er ikke bare skjerpet, men også innrettet på en nye måte. Spørsmål om tolkning av de ulike paragrafene dukker stadig opp.
Gode bygg og riktig energiforsyning
Fremtidens bygninger skal isoleres bedre i yttervegg, tak og gulv, og utstyres med langt bedre vinduer enn i dag. Å unngå kuldebroer og å oppnå god lufttetthet blir viktige energitiltak. De nye kravene fordrer stor nøyaktighet for å få til god nok utførelse. De nye reglene tar også utgangspunkt i at 70 % av varmen i ventilasjonsluften kan gjenvinnes og brukes til oppvarming.

Oppfyllelse av de nye energikravene kan dokumenteres på to ulike måter:

  1. Det kan vises at spesifikke energitiltak er oppfyllt. Det går an å omfordele, gjøre én del bedre, en annen dårligere, så lenge det totale energibehovet ikke øker.
  2. Energibehovet til bygget beregnes etter norsk standard NS 3031. Det skal vise s at byggets energibehov ligger under fastsatte energirammer i forskriften.
En viktig del av forskriften er krav om at alle bygninger skal lages slik at cirka halvparten, og minimum 40 prosent, av varmebehovet kan dekkes av annen energiforsyning enn elektrisitet og fossile brensler. Dette gjelder både varme til luft og til varmtvann. Typiske løsninger for å oppfylle kravet kan være varmepumper, nær- og fjernvarme, solfangere, biokjel, pelletskaminer og vedovner. Det gis unntak for bygninger med særlig lavt varmebehov eller i tilfeller der kravet gir merkostnader for forbruker over hele byggets levetid.

I konsesjonsområder for fjernvarme, der kommunen har fattet vedtak om tilknytningsplikt etter plan- og bygningsloven § 66a, skal bygget tilrettelegges slik at fjernvarme kan nyttes.

3 kommentarer:

  1. Hva med vedlikehold av ventilasjonsanlegget? Ventilasjonskanaler blir skitne, som igjen nedfører "gode"oppvekstforhold for mugg/sopp?
    Hvor mange som idag har balansert ventilasjon i husene sine har "renset" ventilasjonskanalene? Svært få vil jeg nok tro. I min omgangskrets har ihvertfall ingen gjort det(inkludert meg selv).
    Dette vil bli enda viktigere med tettere hus, som igjen vil bli enda et fordyrende ledd.
    Hva slags middel brukes til rengjøring av ventilasjonskanaler, er disse skadelige for miljøet?
    Kan heller ikke se at dette skal være nødvendig for oss som for eksempel bor langs vestlandskysten hvor knapt noe av (min) strømregning går til oppvarming, mitt hus var nytt i 1988.
    Kan forstå kravet rettet mot de delene av landet hvor det er mange kuldegrader om vinteren med dertil store utgifter til oppvarming.
    Nei, dette skurrer.

    SvarSlett
  2. Vi har bygget etter de nye forskriftene. Bruker ikke mye til oppvarming, men huset er alt for varmt vår/sommer og høst. Klarer bare å få huset under 23 grader om vinteren.

    SvarSlett
  3. Ser at Drammens hus og hytter har fått kommentere. Iflg TV2 hjelper deg har vel aldri kvalitet vært dette firmaets varemerke..

    SvarSlett

Kritikk ja men ufine kommentarer tolereres ikke.
Vær varsom-plakaten gjelder :)