Selger eller kjøpers marked?
Etter år med oppgang i byggebransjen har trenden snudd og piler peker nedover. Nedgangen er ventet å vare i et par år og det er nå flere aktører i byggenæringen som har varslet permiteringer. Da er det kjøpers marked for bygging av bolig.
Nytt hus eller brukt bolig?
Kjøper du en brukt bolig er det stort sett alltid billigere enn å bygge nytt selv. Unntak fra denne regelen er Oslo og Hordaland (Bergen) hvor kvadratmeterprisen på en brukt bolig kan være så høy at det av og til blir rimeligere å bygge nytt.
En brukt bolig følger prisene i det generelle boligmarkedet. Ønsker du deg en brukt bolig anbefales det derfor å vente i ytterligere 1 år før du begynner aktivt å lete etter boligkuppet.
En ny bolig er ikke like utsatt for svingninger i bruktmarkedet av helt naturlige åsaker. Prisen på materialer blir neppe billigere om du venter i 2 år, mer sannsynlig er at priser på tømmer vil stige. Heller ikke den generelle timesprisen påvirkes i særlig grad av finanskrisen og bølger i markedet.
Om du velger å bygge hus selv så behøver du byggeskjema og;
- Godkjenninger fra offentlige etater (prisene påvirkes ikke av boligmarkedet)
- Egen tomt (prisen her avgjøres nærmest ene og alene av beliggenhet)
- Enten tegning fra arkitekt eller ferdighus (prisen påvirkes av deg)
- Avtale med byggmester og andre leverandører involvert i husbygging (prisen påvirkes av deg)
Pruter du?
Når du er sikker på de håndverkere du har valgt deg, og vet hva du skal ha, er det tid for å innhente beste mulige pris.
Da mange håndverkere nå opplever svikt i nye oppdrag betyr dette at du gode kort på hånden.
Slik går du fram ovenfor håndverkeren;
- Lag en god og omfattende oppdragsbeskrivelse
- Lever en beskrivelse som er likt skrevet for alle leverandører. I oppdragsbeskrivelsen må du være så nøyaktig som mulig. Husk momenter som leveringstid, materialvalg, kjøkken, baderom, VVS, elektriske anlegg, timespris, faste priser, pris på tilleggsarbeid, etc.
- Bokk et møte med alle leverandørene hver for seg. Her går dere sammen igjennom oppdragsbeskrivelsen. Det viktig at du spør om ting du har glemt, hva det kan koste, osv.
- Etter møtet sender du hver leverandør en oppsummering pr e-post Spør om du har oppfattet alt korrekt og be leverandøren bekrefte dette pr mail tilbake.
- Juster deretter oppdragsbeskrivelsen din på bakgrunn av eventuelle nye opplysninger som framkom i møtet med leverandør.
- Lever den justerte oppdragsbeskrivelsen og be om et tilbud på oppdraget med ca 1 måneds varighet. Hensikten med tidsfrist er å signalisere at du er i kjøpsmodus (som du skal spille på under prutefasen)
- Sammenlign alle tilbud og be om en nytt forhandlingsmøte med hver enkelt leverandør. Her kan du gjerne vise gjerne andre tilbud til byggmesteren.
- Be ham matche forsøke å matche de andre tilbudene., men husk at det er totalen i tilbudet som er viktig
Nå er det tid for å spille ut neste kort! - Når han svarer på prisoverslaget, sett deg tilbake i stolen, før hånda til haken din og legg inn 1 minutts kunstpause. La ham svette litt. Bøy deg fram, se ham i øynene og smil imøtekommende mens du sier; For meg blir dette i overkant av hva som er mulig. Jeg tror vi må se litt mer på dette.
- NÅ! skal du foreslå en pris som ligger 10 til 5 % under hans beste pris (noe han neppe går med på). Ditt egentlige mål er å presse prisen uten at det går på bekostning av kvalitet og materialvalg. Om han da går med på ytterligere 4 til 5 % prisreduksjon har du sannsynligvis presset ham så langt det lar seg gjøre. Denne runden tar du med alle leverandører hver for seg.
- Be deretter om et justert og forbedret tilbud av de leverandører som fortsatt er aktuelle.
Fra dette utvalget velger du deg en trygg leverandør hvor du også vet at du har oppnådd beste mulige pris.
Merk; Om byggmesteren synes at han har jobbet en del allerede for å komme dit dere er og at han samtidig vet du er i siste utvelgelsesfase, kan det godt hende leverandøren strekker seg mer enn du tror. Byggmesteren vil jo ikke "tape" de timene han alt har lagt ned :)