mandag 17. november 2008

Kjøpe brukt bolig eller bygge nytt hus?

Skal du bygge hus? Finanskrisen er over oss. Byggebransjen opplever svikt i nye antall oppdrag og varsler permiteringer. Men er det lønner det seg likevel å bygge hus nå?

Selger eller kjøpers marked?
Etter år med oppgang i byggebransjen har trenden snudd og piler peker nedover. Nedgangen er ventet å vare i et par år og det er nå flere aktører i byggenæringen som har varslet permiteringer. Da er det kjøpers marked for bygging av bolig.

Nytt hus eller brukt bolig?
Kjøper du en brukt bolig er det stort sett alltid billigere enn å bygge nytt selv. Unntak fra denne regelen er Oslo og Hordaland (Bergen) hvor kvadratmeterprisen på en brukt bolig kan være så høy at det av og til blir rimeligere å bygge nytt.
En brukt bolig følger prisene i det generelle boligmarkedet. Ønsker du deg en brukt bolig anbefales det derfor å vente i ytterligere 1 år før du begynner aktivt å lete etter boligkuppet.

En ny bolig er ikke like utsatt for svingninger i bruktmarkedet av helt naturlige åsaker. Prisen på materialer blir neppe billigere om du venter i 2 år, mer sannsynlig er at priser på tømmer vil stige. Heller ikke den generelle timesprisen påvirkes i særlig grad av finanskrisen og bølger i markedet.

Om du velger å bygge hus selv så behøver du byggeskjema og;
  • Godkjenninger fra offentlige etater (prisene påvirkes ikke av boligmarkedet)
  • Egen tomt (prisen her avgjøres nærmest ene og alene av beliggenhet)
  • Enten tegning fra arkitekt eller ferdighus (prisen påvirkes av deg)
  • Avtale med byggmester og andre leverandører involvert i husbygging (prisen påvirkes av deg)

Pruter du?
Når du er sikker på de håndverkere du har valgt deg, og vet hva du skal ha, er det tid for å innhente beste mulige pris.
Da mange håndverkere nå opplever svikt i nye oppdrag betyr dette at du gode kort på hånden.

Slik går du fram ovenfor håndverkeren;

  • Lag en god og omfattende oppdragsbeskrivelse
  • Lever en beskrivelse som er likt skrevet for alle leverandører. I oppdragsbeskrivelsen må du være så nøyaktig som mulig. Husk momenter som leveringstid, materialvalg, kjøkken, baderom, VVS, elektriske anlegg, timespris, faste priser, pris på tilleggsarbeid, etc.
  • Bokk et møte med alle leverandørene hver for seg. Her går dere sammen igjennom oppdragsbeskrivelsen. Det viktig at du spør om ting du har glemt, hva det kan koste, osv.
  • Etter møtet sender du hver leverandør en oppsummering pr e-post Spør om du har oppfattet alt korrekt og be leverandøren bekrefte dette pr mail tilbake.
  • Juster deretter oppdragsbeskrivelsen din på bakgrunn av eventuelle nye opplysninger som framkom i møtet med leverandør.
  • Lever den justerte oppdragsbeskrivelsen og be om et tilbud på oppdraget med ca 1 måneds varighet. Hensikten med tidsfrist er å signalisere at du er i kjøpsmodus (som du skal spille på under prutefasen)
  • Sammenlign alle tilbud og be om en nytt forhandlingsmøte med hver enkelt leverandør. Her kan du gjerne vise gjerne andre tilbud til byggmesteren.
  • Be ham matche forsøke å matche de andre tilbudene., men husk at det er totalen i tilbudet som er viktig
    Nå er det tid for å spille ut neste kort!
  • Når han svarer på prisoverslaget, sett deg tilbake i stolen, før hånda til haken din og legg inn 1 minutts kunstpause. La ham svette litt. Bøy deg fram, se ham i øynene og smil imøtekommende mens du sier; For meg blir dette i overkant av hva som er mulig. Jeg tror vi må se litt mer på dette.
  • NÅ! skal du foreslå en pris som ligger 10 til 5 % under hans beste pris (noe han neppe går med på). Ditt egentlige mål er å presse prisen uten at det går på bekostning av kvalitet og materialvalg. Om han da går med på ytterligere 4 til 5 % prisreduksjon har du sannsynligvis presset ham så langt det lar seg gjøre. Denne runden tar du med alle leverandører hver for seg.
  • Be deretter om et justert og forbedret tilbud av de leverandører som fortsatt er aktuelle.
    Fra dette utvalget velger du deg en trygg leverandør hvor du også vet at du har oppnådd beste mulige pris.

Merk; Om byggmesteren synes at han har jobbet en del allerede for å komme dit dere er og at han samtidig vet du er i siste utvelgelsesfase, kan det godt hende leverandøren strekker seg mer enn du tror. Byggmesteren vil jo ikke "tape" de timene han alt har lagt ned :)


fredag 14. november 2008

Bygge hus? Bruk fagmann.no

Gode råd for deg som skal bygge hus
Du bør sjekke ut Fagmann.no - Bygge hus Tjenesten er ment å være til gratis hjelp for deg som skal bygge hus eller pusse opp egen bolig.

Her finner du håndverkeren du trenger for bygging av bolig. Du kan også søke på alle bransjer som byggmester, elektriker, låsesmed, blikkenslager, tømrer, snekker, rørlegger, glassmester, malermester, takarbeid, baderom og våtrom i byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Kristiansand og alle fylker og i Norge forøvrig.

Her søker du blant bare kvalifiserte fagmenn, tilsluttet sine egne forbund innen sin bransje. Det er også 1 ekstra sikkerhet for deg at håndverkeren har levert godkjent regnskap siste 2 år.

Skaff riktig håndverker
Innhent anbud fra minst 3 til 5 leveradører.
For at prisene skal kunne sammenlignes er det viktig at arbeidet er definert så nøyaktig som mulig, Beskriv heller for mye enn for lite, vær detaljert. Her må du bare pøse på med alt du kan tenke deg av eventualiteter.

Be om referanser
Fagbrev, fagutdanninger og sertifiseringer, og be også om referanser. Ring også tidligere oppdragsgivere for å kontrollere om kunden er fornøyd.

Fyll ut avtale / kontrakt
Avtalen skal inneholde følgende punkter:
  • Beskrivelse av hva oppdraget omfatter.
    Om nødvendig, bruk en egen uavhengig bygningskonsulent til dette. Bruk gjerne Norsk Standard formular for håndverkeroppdrag
  • Tilleggsarbeid og hvordan det skal avvikles
  • Pris og betalingsvilkår, blant annet når oppgjør skal utføres
  • Aksepter ikke forhåndsbetaling! Dette er ofte tegn på dårlig likviditet eller at de ikke er
    kredittverdige. Dette kan igjen bety at det ikke er penger å hente i en evt. tvistesak. Du kan gå med på å betale noe i forskudd, men da bare om firmaet kan stille en bankgaranti for beløpet.
  • Spesifiser kvaliteten på arbeidet, bl.a. materialbruk.
  • Når arbeidet skal begynne og avsluttes.
    Hvis håndverkeren ikke dukker opp eller blir ferdig til avtalt tid, kan du holde betalingen tilbake, evt kreve dagbøter. Du kan også kreve kontrakten hevet.
  • Ved gyldig grunn kan håndverkeren utebli.
    De eneste gyldige grunnene er streik, lockout, ekstremt vær, sykdom eller andre forhold som er utenfor håndverkerens herredømme. "Mye å gjøre" er ikke gyldig grunn!
  • Spesifiser hvem som skal klargjøre arbeidsplassen og foreta opprydding.

Etter utført oppdrag
Gå ferdigbefaring sammen med håndverkeren og noter nøye evt. feil og mangler. Bruk gjerne en uavhengig takstmann/konsulent i gjennomgangen.
Du har 5 års reklamasjonsrett i henhold til Lov om håndverkertjenester. Oppdager du feil, så reklamer skriftlig i rimelig tid etter at du oppdager feilen. Ellers mister du retten til å få feilen utbedret.
Lov om håndverkstjenester regulerer avtaler mellom forbrukeren og håndverkeren. Den gir deg beskyttelse og rettigheter i forhold til reklamasjoner, garantier og erstaning. Loven finner du på lovdata.no

Hva du kan kreve ved mangler og forsinkelser
En håndverkertjeneste er forsinket hvis den ikke blir avsluttet i rimelig tid eller innen avtalt tid, eller den ikke følger framdriften etter fastsatte frister.

Du kan: